Sssttt … ze slapen

Of hoe het kan verkeren.

Slapen is voor onze kinderen noodzakelijk kwaad. Ze laten slapen is een zware klus. Alleen onze tweede toont licht afwijkend gedrag. Geregeld is zij de enige die in dromenland ronddwaalt, terwijl de rest nog heel erg wakker is.

Als baby’tjes slapen ze veel minder dan de voorgeschreven 16 uur per dag. De wereld rondom hen is veel interessanter. Begrijpelijk als je in een gezin terechtkomt waar altijd wel iets te beleven valt.

Eens ze de peuterleeftijd bereiken, zijn we er helemaal aan voor de moeite. Hun middagslaapje in de crèche volstaat ruimschoots om elke avond een feestje te bouwen. In die dagen valt de peuter van dat moment pas tegen uur of tien in slaap om de volgende ochtend redelijk fris aan het ontbijt te verschijnen.

De kleuterleeftijd brengt enig soelaas. De schooldag is dermate uitputtend dat ze tegen een uur of zeven helemaal van de wereld zijn. Helaas blijkt dit tot nog toe van bijzonder korte duur. Halverwege de eerste kleuterklas vinden ze zeven uur belachelijk vroeg. Zeker in de zomertijden gebruiken ze hun bed voor het betere gymnastiekwerk. Vanaf het moment dat ze hier kunnen lezen (of denken dat ze het kunnen  ;-)) verdwijnen ze met hun neus in de boeken. Ook als het al uren bedtijd is.

Horendol word ik er soms van. Slapen vind ik een van de meest onderschatte activiteiten. Een frisse kop na een verkwikkende nachtrust in een heerlijk bed doet wonderen. Helaas, onze kinderen hebben dit stadium van slaapwijsheid nog niet bereikt. Laat ons hopen dat ze een dezer eindelijk het licht zien en zich vol overgave in de armen van de slaap storten tot meerdere glorie van een uitgeruste moeder en vader.

Slaapwel.

Veel liefs.

GewoonElke

Advertenties

Een gedachte over “Sssttt … ze slapen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s