Economische groei ?!?

Deze ochtend las ik het nog in de krant. Duurzaam investeren duurt zolang de aandeelhouders meegaan in het verhaal. Lees zolang er economische groei is. Die economische groei, het blijft voor mij een raadsel. Hoe kan die blijven groeien? Op een bepaald punt moet dat groeien toch stoppen? Je kan toch niet groter blijven worden? Op een dag moet alles toch krimpen of in elkaar storten of hoe je dat in degelijke economische termen ook benoemt? Dit gaat mijn economisch begrip te boven.

Ik kan ook maar niet begrijpen hoe het mogelijk is dat mensen bewust kiezen voor alles wat onze planeet en de mensheid ten gronde richt. Ons klimaat verandert. Zelfs de strafste diehard-klimaatontkenner stelt vast dat het weer niet meer is wat het geweest is. De winters worden warmer en natter. De orkanen nemen toe in kwantiteit en kwaliteit. De landbouwgrond op het Afrikaanse continent krimpt door extreme droogte. Onbegrijpelijk dat je in dat geval alleen maar groter winstmarges wil blijven nastreven zonder hierbij na te denken over de mogelijke gevolgen.

Het kan erbij niet in dat levenskwaliteit zo laag op de politieke agenda staat. Liever wordt er in de budgetten voor gezondheidszorg, bosbeleid en onderwijs gesnoeid dan in de o zo belangrijke economisch na te streven doelen. Uiteraard moet er werk gecreëerd worden. Maar dan toch vooral voor ALLE mensen en niet alleen voor een groep die winstmaximalisatie aanbidt.

Onbegrijpelijk …

Gelukkig schijnt de zon en kon ik deze week in kranten en via andere kanalen positieve initiatieven lezen. Zo is de hulpverlening in Oost-Afrika erin geslaagd om uitgedroogde grond via eenvoudige middelen opnieuw vruchtbaar te maken, voert een Congolese vriendin via Facebook actie om de straten van Kinshasa proper te krijgen, wint de fiets aan terrein als het over woon-werkverkeer gaat. Zo kan ik nog eventjes doorgaan.

Misschien komt het nog helemaal goed …

Tot morgen.

Veel liefs

GewoonElke

Advertenties

Een gedachte over “Economische groei ?!?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s