LE stade de France

Juli 2006

Twee lieve, jonge meisjes bezoeken de lichtstad. Het ene sportgekke meisje wil absoluut het grote voetbalstadion zien. Het boekenmeisje gaat met plezier mee. Het vinden van het stadion is helemaal niet moeilijk. De ingang daarentegen is een ander paar mouwen. De dapperste van de twee vraagt een vriendelijke man waar we de ingang van  ‘la stade de France’ kunnen vinden. Al heel snel blijkt de man een grote voorliefde voor de correcte Franse taal te hebben. Kordaat wijst hij ons erop dat het LE stade de Franca waarna hij ons de juiste richting uitstuurt.

Februari 2017

Het boekenmeisje keert terug naar Parijs. In haar kielzog vier kinderen en een man. De oudste zoon is voetbalgek. Een bezoek aan LE stade de France is onontkoombaar. Het wordt een hoogdag uit z’n leven. Een begeesterde jongeman leidt ons rond in het stadion. In geuren en kleuren krijgen we verhalen over de bouw van deze voetbaltempel. Al is het eerder en evenementen- en sporttempel. Het laatste grote gebeuren was de rugby-wedstrijd tussen het grote Frankrijk en Schotland. Prince, U2, Madonna (die een roze kleedkamer met nieuwe toiletten wilde) … gaven er fantastische shows. Het heilige grasveld wordt onderhouden  tien tuinmannen gedirigeerd door de vroeger tuinman van Wimbledon. De grassprietjes krijgen gespecialiseerde lichttherapie om beter en krachtiger te groeien. Zo overleven ze de sportwedstrijden die beslist niet voor watjes zijn weggelegd.  Het betreden van het grasveld is hierdoor onmogelijk. Toch mogen we als echte voetbalspelers door de spelerstunnel. Zelfs voor een voetballeek is dit een bijzondere gebeurtenis. De zoon krijgt na afloop van het bezoek een ‘echte’ voetbal van de Franse ploeg. Zijn dag kan niet meer stuk. Zijn dankbaarheid is enorm. Zijn ‘goesting’  om extra taakjes te doen stijgt naar ongeziene hoogten.

img_7303

De meisjes zijn minder enthousiast. Pas na een donut verschijnt er opnieuw een glimlach op de getormenteerde gezichtjes …

Advertenties

3 gedachtes over “LE stade de France

  1. Samaja zegt:

    Zelf ben ik absoluut niet wild van voetbal, maar zo’n bezoek lijkt me toch wel indrukwekkend. Mijn echtgenoot heeft me ooit eens meegenomen naar het stadion van Club Brugge en snapte niet dat ik niet onder de indruk was ;-).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s