De overdonderende liefde voor de Mona Lisa

Om een voor mij volstrekt onbekende reden is onze oudste dochter smoorverliefd geworden op de Mona Lisa. Zowat elke dag heeft ze het minstens een keer of vijf over dit fascinerende meesterwerk van de Homo Universalis Leonardo Da Vinci. Het kind sprong een gat in de lucht toen ze hoorde dat we in de krokusvakantie een bezoek planden aan het Louvre, de thuishaven van la Joconde. De juf, de tantes, haar vriendinnetjes, de buurvrouw … kortom iedereen die het wilde horen werd op de hoogte gebracht van het bezoek aan een van de meest tot de verbeelding sprekende dames van deze planeet.

Maandagochtend stond een ommetje langs het museum in onze agenda genoteerd. Ik had ons meisje gewaarschuwd voor eventuele ontgoochelingen. De expositie van Vermeer die uitzonderlijke bezoekersaantallen naar het Louvre lokte, kon weleens roet in het eten gooien. Maar dat was buiten de Fransen gerekend. We werden uit het rijtje gehaald, want met al die kinderen te lang wachten is voor niemand goed. Twee minuten later hadden we onze tickets. In het museum werden we als echte VIP’s behandeld. Voor de herstellende tweede dochter (ziek was ze niet meer, maar na drie dagen zonder eten stond ze nog wat slapjes op haar benen) hadden we de buggy meegesleept. De jongste zat gezellig op mijn rug. De McClaren onder de vierwielers voor mini-mensjes leverde ons extra privileges onder de vorm van  coole liften en extra vriendelijkheid op. Het meenemen van een peuter in een buggy levert absoluut een meerwaarde op.


Ondanks de vele pijlen richting Mona Lisa duurde het eventjes voor we arriveerden. Ik sta er niet om bekend altijd de lijntjes te volgen 😊. Het kleine schilderijtje kan je onmogelijk voorbij lopen zonder dat het opvalt. De mensenzee die er ronddwarrelt, geeft meteen aan dat zich daar in de buurt wel iets belangrijks bevindt.

De dochter was in de wolken. Dat het een ieniemienie schilderijtje betreft, kon de pret niet drukken. Het liefst nam ze het kleinood mee naar huis. Helaas past dit niet binnen onze budgetten. Ik denk ook niet dat we dat schilderij met onze simpele familiale verzekerd krijgen.  Ze zal het met een kartonnen replica moeten doen.


De andere majestueuze schilderijen die er hingen, ik kan je verzekeren dat deze niet van de minsten zijn, kregen iets minder aandacht. Toch waren de kinderen onder de indruk van zoveel schoonheid in zo’n prachtig paleis. Het Louvre is zelfs zonder al die prachtige kunstwerken meer dan de moeite waard.

Tot morgen voor nog meer verhalen uit Parijs.

Veel liefs.

GewoonElke

Advertenties

Een gedachte over “De overdonderende liefde voor de Mona Lisa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s