Hoop?

Het werd een beetje koud in mijn hart woensdagochtend. Dagen op voorhand kon je ondanks de optimistische peilingen de bui al voelen hangen. De VS zal niet voor het eerst door een vrouw geleid worden. Haar tegenstander, een soort vreemde trol, heeft het gehaald. Het onmogelijke is gebeurd!
De campagne zal de geschiedenisboeken niet halen door haar uitzonderlijke schoonheid. Het respectloos geroep vanuit alle hoeken klonk te luid. Soms voelde ik plaatsvervangende schaamte.
Hoe gek het ook moge klinken, ik begrijp dat mensen voor die narcistische, ongemanierde, respectloze hard-om-zich-heen-schoppende man gekozen hebben. De gepolijste vrouw aan de andere kant boezemde geen vertrouwen in. Ondanks haar enorme staat van dienst was ze niet overtuigende genoeg.
Het is was het is. De democratie heeft beslist. Het is nog maar eens een signaal dat de leidende klasse het noorden kwijt is. Mensen willen vooral werk, een dak boven hun hoofd en een beter leven. Dat zijn universele verlangens, behoeften. Door het grote gelijk van de economie voelen mensen zich verloren. Er zijn geen zekerheden meer. Mensen zijn bang. En bange mensen zijn gevaarlijk.
Het wordt tijd dat de dames en heren politici wakker worden. Dat ze opnieuw op zoek gaan naar de grote verhalen waarin mensen zich kunnen vinden. Het wordt tijd dat ze verder denken dan de volgende verkiezingen. Het wordt tijd dat ze vanuit een oprechte verontwaardiging aan politiek doen. Het wordt tijd voor hoopvolle verhalen zonder angst, met heel veel warmte waarin mensen zich thuis voelen en elkaar opnieuw vinden.
Tot dan zullen we het nog even met de Trumps en de Hillary’s van deze planeet moeten doen …

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s