Goedgelezen

Eén van mijn aller’goedste’ voornemens was het nieuw leven inblazen van mijn leesverslaving. Als kind las ik zowat alle boeken die in de plaatselijke jeugdbib te vinden waren. De overstap naar de ‘volwassen’ literatuur was een moeilijk, langdurig proces. Pas toen ik een jaar of 25 was, las ik meer ‘volwassen’-boeken dan jeugdboeken. Zelfs nu in mijn dertiger jaren (in mijn hoofd ben ik nog steeds 27) grijp ik nog vaak naar boeken bedoeld voor het jeugdige volkje.

De hoeveelheid literatuur die ik de laatste jaren achterover sloeg, varieerde van 2 of 3 per jaar tot maximum 8. Bedroevend vond ikzelf. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Ik poetste mijn brilletje, limiteerde het aantal schermuren en verplichte mezelf minstens twee avonden in de week voor het slapen te lezen. Het laatste duwtje in de rug vond ik in de geweldige site goodreads.Schermafbeelding 2016-02-27 om 21.54.20

Deze site is een soort online boekencafé. Je kan stimulerend vrienden zoeken en vinden, lid worden van een boekenclub om leestips te vinden of deel te nemen aan geanimeerde discussies. Of je kunt net als ik deze site vooral als boekenorganisator gebruiken. Ik hou er mijn gelezen boeken, want-to-read en currently-reading-boeken bij. Geen bladwijzer of omgeplooid hoekje meer nodig om te weten hoever je in het boek geraakt bent. Eens het boek uitgelezen kan je er indien gewenst een score en een recensie bijvoegen.

Die boekhouding is voor mij een zegen. Al zolang ik me kan herinneren lees ik meer dan één boek tegelijkertijd. Zoals je kan zien lees ik er nu zeven. Zodra ik een nieuw boek zie liggen, begin ik eraan. Bovendien heeft elke kamer in ons huis een ander ‘currently-reading’ boek. Soms kan ik maar 10 minuten lezen. Dankzij goodreads verlies ik niet de helft van mijn leestijd aan het zoeken van de pagina waar ik gekomen was.

Schermafbeelding 2016-02-27 om 21.54.55

Het grootste nadeel, naast het feit dat deze site uiteraard een internetverbinding nodig heeft, is de hoeveelheid boeken die er passeren. Mijn want-to-read -lijstje is nog langer geworden dan het al was. Bij deze stem ik voor gesubsidieerd leesverlof. Een mens wordt er gelukkiger, intelligenter, vindingrijker, creatiever … van.

Na de ode aan mijn nieuwe favoriete site duik ik terug in ‘Het smelt’ geschreven door Lize Spit. Een debuutroman die me na 49 bladzijden al helemaal in zijn greep heeft. Alle chance dat deze klepper 490 bladzijden telt…

Schermafbeelding 2016-02-27 om 22.12.11

Tot gauw

GewoonElke

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s