Antwoord#1 van Jef

“Ping!” riep de telefoon deze ochtend net voor ik naar de Colruyt vertrok. Wellicht had Jef (of toch tenminste zijn medewerkster Cynthia) geroken dat ik eraan kwam. Die ping was niets meer of minder dan de aankondiging van HET antwoord op mijn ‘plastic zakjes’ – vraag.

Ik onthoud jullie het antwoord niet …

Uw opmerking over de zakjes voor fruit en groenten hangt onze keuze af van verschillende factoren :

Ze zijn doorzichtig zodanig dat het personeel aan de kassa direct kunnen zien welke soort fruit of groenten in de zak zit wat op jaarbasis een niet te onderschatten tijdswinst betekent.

Het materiaal waaruit ze vervaardigd zijn is HDPE (high density polyethylene). Dit materiaal biedt de mogelijkheid om zeer dunne zakjes te maken. Het moet daarvoor wel 100% zuiver (onvermengd) worden gebruikt. Hierdoor is het ook perfect geschikt om in contact te komen met voeding. De productie (blaasextrusie) van dit materiaal is weinig belastend voor het milieu (energieverbruik) en in geen geval bezoedelend.

HDPE zakjes zijn zeer licht en bijgevolg minder milieubelastend op gebied voor transport (grotere hoeveelheid per vracht dan eender welk zakje in een ander materiaal).

Bij verbranding van dit materiaal komen er geen schadelijke stoffen vrij en in verbrandingsovens zijn ze vermengd met ander afval bevorderlijk voor een goede verbranding wat betekent dat er minder andere fossiele brandstof nodig is.

Wij hopen dat dit voor u een duidelijk antwoord is en danken u voor uw vertrouwen.

Tja, denk ik dan. Als geboren en getogen schooljuf kan ik hier niet tevreden mee zijn. De keuze voor de dunne plastic ondingen waarin je fruit en groenten schuift, is duidelijk. (Hoewel ik blijf denken dat een verschuiving naar andere niet-milieubelastende optie mogelijk is. ) Het tweede (prijsverschil tussen voorverpakte en losse peren/appelen) en derde deel (de gigantisch stapel/rol plastic die de verpakkingen samenhoudt) van mijn vraag blijven onbeantwoord. Slechts 1/3 is ingevuld en dat antwoord is bovendien niet meteen creatief te noemen.

Misschien moet ik die lieve Cynthia, die de moeite nam om mij e-mail te sturen, per kerende e-mail een aanzet tot remediëring geven …

Tot gauw!

GewoonElke

Advertenties

5 gedachtes over “Antwoord#1 van Jef

 1. buitenmus zegt:

  Ik denk dat ook altijd in de supermarkt, van die papieren zakjes is toch veel beter voor het milieu, kan mee in het compostvat en zoveel duurder kan dat toch niet zijn?

  Like

 2. Lut zegt:

  Ik gebruik van die katoenen of nylon “netzakjes” (als ik eraan denk ze in mijn herbruikbare boodschappentassen te steken). Daar kan je ook doorzien, of gewoon in kijken kan ook natuurlijk 😉

  Like

 3. prinses op de kikkererwt zegt:

  Ik heb er vannacht nog een beetje over nagedacht. Akkoord, Jef zou die zakskes moeten vervangen. Maar weet je dat ik er nog nooit één gebruikt heb? Twee redenen: 1. we kopen de meeste groenten en fruit via het voedselteam – niet duurder – bio – wordt in herbruikbare bakken geleverd. en 2. waarom heb je zo’n zakske nodig? Als ik in de colruyt om het even wat van groenten en fruit koop, doe ik het gewoon los in de kar en later los in de boodschappentas die ik bij heb. Zo veel gedoe om het in de winkel in een zakje te doen en thuis er weer uit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s