Over het masterplan ‘verbouw-eens-een-huis’ #1

Een huis kopen is als een ‘coup de foudre’. Om een vaak niet eens zo’n duidelijke reden ben je bereid om je hele vermogen en nog veel meer in een hoop bakstenen te investeren. Je telt je centen, je verdiept je in complexe berekeningen van interestvoeten, referte-indexen, schuldsaldopremies … En dan krijg je eindelijk groen licht. De bank vindt je kredietwaardig.  Een dikke twee maand later mag je al dan niet met z’n tweeën een stapel papieren tekenen. Het huis en de bijhorende afbetalingen zijn eindelijk van jou. Pas dan begint het …

Vijf jaar geleden vielen wij voor ons huis. De groene en gele tegels in de keuken, de tuin en de uitstekende ligging deden ons dromen. De bank stapte mee in ons verhaal. Wij hadden een eigen huis.

Samen met de zoon en de tien dagen jonge dochter verhuisden we van onze tweekamerflat met een ieniemienie-terras naar een huisje met drie slaapkamers en een tuin.  Een dochter later werd voor het eerst over het masterplan ‘verbouw-eens-een-huisje’ nagedacht. Een architect werd onder de arm genomen en de zoektocht naar een geschikte aannemer kon beginnen. Tijdens het productieproces van ons jongste gezinslid veranderde ons huisje met drie slaapkamers en een tuin in een huis met vijf slaapkamers en een tuin.

Maanden leefden we tussen het stof en hoorden we van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat de meest uiteenlopende geluiden. Onze woonkamer deed dienst als woonkamer, keuken, waskot en heel soms ook als badkamer. Kamperen in eigen huis, het heeft zo zijn charmes.

IMG_2152IMG_2150

Tegen het einde van de vakantie die we afwisselend in Oostende en Gent (eeuwige dank aan onze gastvrouwen – en heren) doorbrachten, stond de ruwbouw overeind. Elektriciteit, watervoorzieningen en verwarming hadden hun plaatsje gekregen. Met een baby in aantocht was het noodzakelijk dat de basiselementen aanwezig waren. Het masterplan verbouw-eens-een-huis was met een sneltreinvaart uit de startblokken geschoten.

IMG_2572 IMG_3059

Wij zijn nu een jaar verder. Er is nog heel wat werk in en rond ons huis. Maar we hebben tijd. Zolang we er maar in slagen om van ons huis een echte thuis voor alle bewoners te maken dan komt alles in orde hoeveel lawaai, stof en chaos er ook nog komt.

Advertenties

3 gedachtes over “Over het masterplan ‘verbouw-eens-een-huis’ #1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s