Over strategieën om de vakantie te overleven

Vakantie … een heerlijke tijd om bij te slapen, de wereld te verkennen, tijd te nemen voor elkaar, …, klusjes op te knappen …

6,5 jaar geleden zag onze zoon het levenslicht. Abrupt kwam een einde aan die zalige, onbezorgde tijd. Sinds die dag is niet alleen het dagelijkse leven drastisch veranderd. Ook de vakanties kregen een compleet andere invulling.

Ons gezin groeide verder. Sinds iets meer dan een half jaar leven de man en ik samen met vier kinderen, een huis vol.
Dankzij een van de vele extralegale voordelen van het onderwijs kan ik tijdens de vakantie zelf voor de kinderen zorgen. Een fantastisch financiële meevaller.
Iedereen die minstens één week met één of meerdere kinderen doorbracht, weet dat – hoe graag je die kinderen ook ziet – een weekje vakantie vaak meer weggeeft van een calavarietocht dan van een heerlijke, ontspannende tijd.

Dit is een greep uit mijn overlevingsstrategie:

  • een zekere routine is handig. Na een gezellig ontbijtje knappen we samen klusjes op. In de namiddag is er tijd voor sport en spel.
  • Kinderen kunnen heel veel zolang ze duidelijke richtlijnen krijgen. Mijn dochter van drie is gek op stofzuigen, de dochter van vijf poetst met de glimlach tafels en stoelen en de zoon vindt het leuk om sokken te plooien. Groenten en fruit in ongelijke stukken doen ze met veel plezier. Ook proeven kunnen ze als de besten.

IMG_2439

  • Papier, karton, lijm, schaar en plakband zijn de ideale hulpmiddelen bij slecht weer. Hema, Action … zijn uitstekende leveranciers van dit spotgoedkoop knutselgerief. Pinterest bulkt van leuke seizoensgebonden knutselideetjes. Halverwege de maand komen onze vuilnismannen papier en karton ophalen. Een must om niet in al die kunstwerken te verzuipen.`

IMG_6174

  • Een tuin (of een park in de buurt) is goud waard. Zolang het niet te koud of te nat is, spelen de kinderen buiten. De zoon, de toekomst voor ons Belgisch elftal, sjot tegen alles wat niet te zwaar of te vast zit. Mijn voorkeur gaat uit naar een gewone bal. De meisjes amuseren zich met een springtouw of stoepkrijtjes. Ook takken, blaadjes, bloemetjes … worden veelvuldig als spelmateriaal ingezet.

IMG_6196

  • last but not least: zoek gezelschap voor jezelf en/of voor d kinderen. Bij een kopje thee gezellig bijkletsen met joelende kinderen op de achtergrond … een vleugje paradijs!

IMG_6192

Veel vakantieplezier!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s