Over carnaval en clownspakken

In Halle en omstreken staat het weekend van 14 en 15 maart 2015 met stip in de agenda aangestreept. Dan vieren ze hun jaarlijkse halfvasten carnaval. Dit uit de hand gelopen verkleedfeestje met confetti, ballonnen en voor een enkeling een te veel aan geestverrijkende drankjes, is voor de echte carnavalist uit de regio het hoogtepunt van het jaar. De lagere scholen uit de buurt doen graag mee aan en vieren hun carnaval op vrijdag ergens halfweg maart. Zo ook de school van onze kinderen.

Dit jaar is het carnavalsthema CLOWN. De kinderen worden geacht verkleed als clown op school te verschijnen. Mijn meisjes, die zich overigens heel erg graag verkleden, dromen al maanden om als prinses naar school te gaan. Blijkbaar hebben hun juffen heel wat overtuigingskracht. Een tweetal weken voor het eigenlijke feest passen ze hun prinsessendroom eensgezind aan. Beide zouden, willen of niet, carnaval als clowntjes vieren. Enkele dagen later sluipt toch enige twijfel in hun clowntjesplan. Zijn prinsesjes niet liever en leuker en mooier en …? Na wat heen-en-weer-gepraat beslissen de meisje dat er ook prinsessenclowntjes bestaan. Mama kan daar wel voor zorgen!

Gelukkig heeft mama een naaimachine. Die staat niet alleen mooi te wezen op de strijkplank in de woonkamer, mama kan daar echt mee aan de slag.
De restjes Afrikaanse stoffen worden in repen geknipt en vakkundig aan elkaar gestikt tot prinsessen-clownsrokjes. Op een T-shirt worden lapjes stof en een zelfgemaakte strik vastgemaakt voor de oudste prinses. Het kleine prinsesje mag een T-shirt dat de zoon ooit nog in de crèche maakte tijdens één van de vorige carnavalsweken, lenen. De meisjes zien dat het goed is. Mama is hun vertrouwen meer dan waard.

De zoon besliste al  een tijdje geleden om als clown naar school te gaan. Ook hier brengen de Afrikaanse stoffen de oplossing. Net als voor de meisjes stik ik enkele repen stof tot één geheel. Omdat de zoon niet meteen als prinses naar school wil, maak ik voor hem een clownsbroek. Zijn voetbal-T-shirt dat tijdens een blacklightvolleyfestijn al een paar fluorstreepjes rijker was geworden, krijgt een paar lappen stof en een strik.

Op vrijdagochtend wekt de zon de kinderen extra vroeg. Zo heeft mama ruim de tijd om de kinderen clownsproof te maken. De grote prinses leent voor één keer de rode bolletjesoorringen van mama. Ik verander de kindergezichten met kinderschmink in echte clownsgezichten. Ze trekken met een klein beetje hulp hun kostuums aan. Om de frisse lentedag extra te verwarmen dragen de meisjes een bolletjes en streepjes kousenbroek en een warme trui met rolkraag onder hun clownspak. De zoon doet zijn thermische voetbalbroek en – trui aan. Net op tijd staat iedereen klaar. De clownskinderen kunnen vertrekken. Het wordt vast en zeker een clownig carnavalsfeest.

foto 2-1

Advertenties

3 gedachtes over “Over carnaval en clownspakken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s