Over brilletjes

Ongeveer een jaar geleden kregen we van het CLB een brief. Daarin stond dat ons meisje naar de oogarts op controle moest. Wij schrokken wel even. Uit niets bleek dat deze kleine meid de wereld niet helder genoeg kon zien.

De oogarts, gespecialiseerd in kinderen, vonden we online. Het wereldwijde web bevat een schat aan informatie, ook over artsen. Een beetje zenuwachtig zaten we een beetje in de wachtzaal te wiebelen . De mogelijkheden van een brilletje waren al eens ter sprake gekomen. En onze kleine prinses vond dit wel cool klinken. Zeker als het een roze exemplaar betrof. De kinderoogdochter, zoals de brillendrager in spe haar noemde, was een goede keuze. De controle gebeurde snel en efficiënt. Wat nog belangrijker was; het leek een spelletje.

Nu, een jaar later, draagt ons meisje haar roze brilletje elke dag. Het ding overleefde al menig veldslag. Na amper twee weken kwamen twee muisjes het brilletje uit de badkamer stelen. Ze sleurden het mee naar boven. Daar speelden ze met het brilletje. En oeps … het onding brak doormidden. Er waren opeens twee brilletjes. Na een strenge ondervraging bleek de oudste broer een bijzondere relatie met de muisjes te hebben. Uiteindelijk ging hij overstag en bekende zijn ‘misdaad’. 110 euro later kon het brilletje weer doen waarvoor het dient, de brillendraagster beter laten zien. Het oor sneuvelde ook al een keer of twee. En onlangs nog mocht ik als volleerde opticien de mini-schroefjes met een keukenmes aandraaien. Kleine schroevendraaiers zijn ons relatief povere gereedschapskoffer niet te vinden.

Deze week werden de oogjes nog eens gecontroleerd. Het bezoek aan de oogarts was ook dit keer eentje met zenuwachtig wiebelen. Voor de mama dan toch. Op school werd een pedagogische studiedag georganiseerd. Het kinderaantal dat naar de oogarts mee moest, verdubbelde. Strenge instructies en een wafelenbak in het vooruitzicht verhoogden de slaagkansen van dit heikel bezoek. En wonderwel … toen we het kabinet verlieten, stonden alle stoelen nog netjes op hun plaats, de peperdure oefenbril met de vele bijhorende glaasjes lag intact op de tafel. Alle oogjes m.u.v. die van onze jongste waren gecontroleerd (nu iedereen mee was, vond de oogarts dit het ideale moment om eens te kijken of de anderen soortgelijke afwijkingen hadden), de meisjes waren een oogplakker met lieveheersbeestjes rijker en niemand had om een snoepje gevraagd. Bovendien bleken de oogjes van ons brillenmeisje het uitstekend te doen. Kortom, ons oogartsen bezoek was op vele vlakken succesvol. De wafels smaakten dubbel zo lekker.

Over 8 maanden moeten we terug voor een nieuwe controle. Wellicht mag het brilletje zich daarna op zijn pensioen voorbereiden. Ik kan alleen maar hopen dat hij het haalt zonder al te veel kleerscheuren.

IMG_2206

Advertenties

Een gedachte over “Over brilletjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s